Last van hooikoorts? Probeer deze 10 tips!

26 maart 2024  

Één ding is zeker: hooikoortsklachten zijn vervelend! Als u hooikoorts heeft, veroorzaakt stuifmeel bij u een allergische reactie. Het is vrijwel onmogelijk om contact met stuifmeel te voorkomen. Maar u kunt de klachten wel verminderen met tien handige tips! 

1. Houd het weer in de gaten

Zonnige en winderige dagen hebben vaak veel pollen in de lucht. Voordat u naar buiten gaat kijk hoeveel pollen er in de lucht zitten via een app of het internet (www.hooikoortsradar.nl).

2. Houd u slaapkamer pollenvrij

Neem een douche voordat u gaat slapen en was ook uw haar en borstel het goed door. Neem kleren die met pollen in aanraking kunnen zijn geweest niet mee de slaapkamer in en doe ze in de was. Stofzuig uw slaapkamer regelmatig en vervang ook uw beddengoed vaker dan normaal. En laat het raam dicht als de wind in de richting van het raam waait.

3. Gebruik vaseline

Smeer wat vaseline aan de binnenkant van uw neus en om uw ogen. Het stuifmeel blijft daar dan aan vastplakken.

4. Zet een goede zonnebril op

Een zonnebril beschermt u niet alleen tegen de zon, maar ook tegen rondzwervend stuifmeel.

5. Wrijf niet

Pollen kunnen ook via uw handen in uw ogen komen. Was u handen dus regelmatig. Heeft u last van uw ogen? Probeer er niet in te wrijven, dit maakt het alleen maar erger. Tip: als u een vochtig washandje op uw ogen plaatst, kunt u de irritatie verminderen.

6. Zoek uit van welke planten en bomen je last hebt

Leer de bomen en planten herkennen die uw klachten veroorzaken. Zo kunt u de hooikoorts beter onder controle houden.

7. Vermijd prikkende stoffen

Hooikoorts wordt erger als u wordt blootgesteld aan prikkende stoffen. Vermijd dus sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum.

8. Houd uw huisdieren schoon

Heeft u huisdieren die buiten komen? Houd ze goed schoon. Stuifmeel blijft in de vacht hangen als dieren langs planten lopen. Zorg dat u na een wandeling met de hond de vacht even afklopt.

9. Bezoek het strand

Op het strand zijn er minder pollen in de lucht en heeft u waarschijnlijk minder last van hooikoorts. Heeft u het even helemaal gehad met de verkoudheid? Zoek het strand op!

10. Gebruik hooikoorts medicatie

Wist u dat hooikoorts veroorzaakt wordt door histamine? Hooikoortsmedicatie bevat antihistaminica, welke hooikoortsklachten kan verminderen. Deze medicijnen zijn er als neusspray en als tabletten. Neem bij erge klachten contact op met uw huisarts.